FAQ - NAJČASTEJŠIE OTÁZKY

13 vašich  najčastejších otázok:

  1. Ako správne vybrať filter na vodu?
  2. Prečo má voda z kohútika zlú chuť a zapácha?
  3. Je chlór nebezpečný?
  4. Je dažďová voda zdravá?
  5. Je možné zlú vodu vylepšiť prevarením?
  6. Môže filter uvoľňovať niektoré nežiaduce látky späť do vody?
  7. Môžem filtrovanú vodu skladovať?
  8. A čo voda balená vo flašiach?
  9. Prečo sa čistá, priezračná voda z Arteziánských studní rýchlo kalí a žltne?
  10. Čo je to predfilter?
  11. Čo vie uhlíkový filter?
  12. Ktoré absorpčné materiály sú použité vo filtroch AQUA?
  13. Je voda po úprave pomocou reverznej osmózy vhodná na pitie?

1. Ako správne vybrať filter na vodu?
Každý, kto dospel k rozhodnutiu zabezpečiť si filter na vodu, sa nevyhnutne stretne s problémom výberu - aký filter kúpiť? Ten s krásnym designom, alebo taký, ktorý býva najčastejšie v reklamách zahraničnej alebo domácej výroby, so  samostatnou batériou, filtračnú kanvicu, alebo filter, ktorý nám poradí sused? Samozrejme si vážime názoru Vášho suseda, ale predsa len vyberáte filter pre seba, a preto sa pokusíme preniknúť do problému hlbšie. Zamerajte sa na svoje potreby a doporučenie predajcu, alebo nás kontaktujte a my Vám pomôžeme s riešením na mieru.

2. Prečo má voda z kohútika zlú chuť a zapácha?
Zápach a chuť vody z kohútika sú spôsobené mimo iného prítomnosťou chlóru. Okrem toho tiež chlórované organické látky (vznikajúce pôsobením chlóru na organické látky prítomné vo vode) môžu zosilňovať nepríjemný zápach. Bohužiaľ, iná štandardná možnost dezinfekcie nie je. Niektoré vodovody v zahraničí prešli na dezinfekciu UV lampou, kde nie je už potrebné dávať chlór do vody, bohužiaľ v SR je to zatiaľ otázka budúcnosti.

3. Je chlor nebezpečný?
V súlade s hygienickými normami nie je koncentrácia chlóru, prítomná vo vodovodnej vode, nebezpečná pre zdravé osoby. Úlohou chlóru je zabiť všetko živé vo vode (vírusy a baktérie). Mimo iného sa počas vojny používal ako bojový plyn. Bohužiaľ sa toto pri pití chlórovanej vody deje aj pre naše žiaduce baktérie v žalúdku a v črevách. U jedincov s astmatickými alebo alergickými chorobami môže dokonca aj malá koncentrácia aktívneho chlóru spôsobiť zhoršenie ich stavu. Naviac chlór reaguje s organickými látkami prítomnými vo vodovodnej vode a spôsobuje vznik chlórovaných organických zlúčenín (napr. chloroformu, chlorfenolu a dioxinu).

4. Je dažďová voda zdravá?
Atmosférický vzduch je väčšinou silne znečistený rôznymi technogennymi látkami (oxidy dusíka a síry, organickými zlúčeninami, radioaktívnym prachom). Všetky tieto látky padajú na zem vo forme „kyslého dažďa“. Všetko, čo je kyslé, len viac zvyšuje kyslosť organizmu, čo má za následok oslabenie imunitného systému. 

5. Je možné zlú vodu vylepšiť prevarením?
Prevarením vody je možné zničiť baktérie a znížiť koncentráciu prchavých organických zlúčenín (VOC), ale koncentráciu neprchavých a anorganických látok tým naopak vzrastie, pretože sa vyparuje čistá voda a tým sa zvyšuje koncentrácia nežiadúcich látok.

6. Môže filter uvoľňovať niektoré nežiaduce látky späť do vody?
Filtre na vodu AQUA sú vyrobené z kvalitných materiálov (panensky čistého plastu), ktorý sa využíva pre najvyššiu čistotu styku s inými látkami (voda). Tieto materiály sa využívajú napríklad pre výrobu detských hračiek, fliaš pre kojencov, v lekárstve a všade tam, kde je požiadavka na maximálnu čistotu materiálov.

7. Môžem filtrovanú vodu skladovať?
Pre skladovanie do následujúceho dňa sa doporučuje prechovávať filtrovanú vodu v chladničke. Nakoľko je filtrovaná voda veľmi čistá a zbavená všetkých vírusov a baktérií, vydrží veľmi dlho bez akýchkoľvek náznakov pachuti.

8. A čo voda balená vo fľašiach?
Importovaná aj tuzemská balená voda je väčšinou vyrábaná čistením obyčajnej vodovodnej vody (s výnimkou minerálnej vody z prírodných zdrojov). Spôsob tohto čistenia je založený na prevažne uhlíkových filtroch, ktoré z vody odstránia nežiadúce chute a zápachy. Všetko ostatné tam však zostáva.

9. Prečo sa čistá, priezračná voda z Arteziánských studní rýchlo kalí a žltne?
Arteziánská voda, prichádzajúca do styku s ílovým podložím, je zväčša obohatená minerálnymi soľami obsahujúce hliník, železo a ióny spôsobujúce tvrdosť vody. Koncentrácia železa môže dosahovať až 30 mg/l. Potom, čo je voda vystavená pôsobeniu kyslíka, rozpustné ióny železa oxidujú a menia sa v nerozpustný oxid železitý, ktorý sa zráža a spôsobuje hrdzavú farbu vody.

10. Čo je to predfilter?
Predfilter je prvou bariérou pre nečistoty obsiahnuté vo vode. Odstraňuje pevné usadeniny ako je hrdza, blato, kal, zrnka piesku atď., a predlžuje tak životnosť omnoho drahšieho, hlavného filtračného systému, ktorým je väčšinou uhlíkový filter a RO membrána. Nečistoty sa môžu vyskytovať v rôznych veľkostiach: od veľkých zŕn piesku až po submikronové koloidy. Predfilter tieto častice odstraňuje. Jemnosť „sita“ predfiltra závisí na materiáli, z ktorého je predfilter vyrobený, a na jeho konštrukcií.

11. Čo vie uhlíkový filter?
Uhlíkový filter na seba viaže chlór a jeho zlúčeniny, určité chemické látky. Zbavuje vodu nežiaducej chuti a zápachu, vodu robí priezračnejšiu. Týmto to však končí. Uhlík nevie odstrániť dusičnany a dusitany, ťažké kovy, celú radu chemických látok. Ako jednoduchá filtrácia pre vodovodný rozvod je často používaný, avšak na horšiu kvalitu vody je veľakrát nedostatočný.

12. Ktoré absorpčné materiály sú použité vo filtroch AQUA?
AQUA systémy používajú len vysoko kvalitné materiály, určené pre styk s potravinami: aktivované iontomeničové živice pre zmäkčovanie vody, vysoko kvalitné granulované aktívne uhlie zo škorupín kokosových orechov alebo lisovane do "Carbonbloku". Ako hlavný sorbent využíva AQUA KOMPOZITY Z AKTÍVNEHO UHLIA (ACC) – mriežku zostávajúcu z aktívneho vlákna a granulovaného aktívneho uhlia (GAC), ktorá poskytuje vynikajúci sorpčný výkon a kapacitu vo vzťahu k škodlivým organickým a anorganickým zlúčeninám (chlór, chloroform, fenoly, pesticídy, meď, ortuť atď.) v kombinácií s výbornou schopnosťou zadržovať nečistoty.

13. Je voda po úprave pomocou reverznej osmózy vhodná na pitie?
Membránová filtrácia je jedna z najúčinnejších filtrácií na svete. Jej účinnosť je u domácich filtrov okolo 90 %, u priemyselnej filtrácie až 99,7 %. Voda je teda po tejto filtrácií veľmi čistá, ale s nízkym pH. Taká voda nie je vhodná na pitie, pretože je "hladná" - rýchlo na seba viaže iné látky a minerály. Po filtrácií RO membránou je vždy nutné použiť spätnú mineralizáciu, ktorá vráti do vody potrebné minerály. Bohužiaľ väčšina firiem má túto mineralizáciu veľmi neúčinnú - nie je dostatok mineralizačnej zmesi v potrebnej kvalite, nie je dostatok času, aby voda prietokom touto mineralizáciou mala možnosť naviazať späť ióny minerálov (prevažne vápnika a horčíka). AQUA filtračný systém používa len vlastnú vyvinutú mineralizačnú zmes, ktorá má vysokú uvoľňovaciu schopnosť minerálov späť. Vždy v potrebnej veľkosti a iným spôsobom zapojenia celého systému voda preteká priamo po RO membráne rýchlosťou cca 4l/h mineralizačnou zmesou. Výsledkom je ideálny pomer a množstvo minerálov pre ľudský organizmus a výrazne navýšené pH tejto filtrovanej vody. Vďaka tomu pitie AQUA vody veľmi dobre reguluje kyslosť organizmu a vracia ju na neutrálne hodnoty, zatiaľčo voda nestráca detoxikačné schopnosti pre organizmus. To má za následok výrazne zlepšenie imunitného systému, zníženie chorobnosti a akýchkoľvek zápalov (vírusy a baktérie sa totiž v kyslom prostredí omnoho rýchlejšie množia a spôsobujú zdravotné problémy), zlepšenie zdravotného stavu, energie a celkovej nálady. Viac o tom, ako funguje reverzná osmóza sa dočítate tu.